FREE Shipping on all orders over $50.00!

Избелване на зъби

  Разкриване на тайната на белите зъби както по отношение на възможните методи и средства,така и по отношение на самия процес.

  Какво всъщност представлява избелването - изразява се  в промяна на интензитета (наситеността) на хроматогенни вещества на зъбите спрямо предходното им състояние. Това става под въздействието на свободните радикали на пероксида (активния компонент на различните избелващи системи) и води до извличането на хроматогенни вещества от зъбната повърхност. Такива са пигментите в някои храни и напитки, а също и редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия. Причини за промяна в цвета на зъбите са още: времето (възрастта), генетични оцветявания (най-вече тетрациклинови - след приемане на антибиотика тетрациклин и аналозите му през бременността или в периода на оформяне на зъбен зародиш, недостатъчност на емайла и/или дентина на зъба, цигарите (катраните в тях), хлорхексидина (в повечето води за уста това е антиплаковият агент), зъбната флуороза (в ендемични райони с високо съдържание на флуор във водата - над 1ppm), хемоглобинови оцветявания при кръвоизлив в зъба след травма, некроза (самоумъртвявяне на зъб), некачествени средства за запълване на канали и др.
Съществува разлика между степента на избелване, при различните нюанси на зъбите – най-добре се повлияват кафяво- жълтитеникавите зъби, а по-слабо – синкавите и сивкавите. Вътрешните оцветявания, дължащи се на променен цвят на дентина, под-емайла не се повлияват от такова избелване.
Избелването всъщност е доста приятна процедура, широко разпространена в Европа и Америка. Препоръчвам я на всички, които искат да имат ослепителна холивудска усмивка.

Има два основни вида избелващи процедури.
Професионалната се извършва в стоматологичен кабинет, а домашното избелване пациентите правят сами у дома, под наблюдението и препоръката на стоматолога. Активната съставка обаче е сходна при всички методи, тя е на базата на пероксидни съединения, които в активна форма отделят свободен кислород. Той от своя страна избелва зъбите и не влияе на здравината на емайла. Процедурата може да се извършва от всички пациенти, няма противопоказания. Единствено препоръчвам на бременните жени да я отложат за след раждането.
Възможно е по време на избелване да се появи лека чувствителност, която отшумява бързо или стоматологът предписва допълнителни флуориращи и реминерализиращи средства, които да се употребяват при нужда. Преди избелване трябва да се направи почистване (отстраняване на всички налепи и зъбен камък) и полиране на зъбните повърхности от стоматолога. По този начин гелът действа по-качествено и по-пълно. Друга важна особеност е, че по време на периода, през който се извършва избелването за по-добър ефект пациентът трябва да се въздържа от пигментиращи храни и напитки, като червено вино, кафе и др.

Най-бързото и ефикасно избелване е професионалното.
Прави се в стоматологичен кабинет и представлява еднократна процедура. Първо зъбите се почистват добре от стоматолога, изолират се меките тъкани и зъбите се намазват с избелващ гел. Осветяват се със специална лампа два или три пъти по 15 минути. В този случаи светлината играе ролята на катализатор на избелващия гел, който е и с по-висок процент на активната съставка.


Content
Стоматологичен кабинет Д-р Цвета Аврамова